Het karakter van de Siberische kat

De eerste indruk van een Siberische kat is er één van kracht, maar de kat straalt wel rustige kracht uit. Hij is levenslustig en kan erg actief zijn. Ondanks zijn sterke persoonlijkheid en zijn gehard karakter is de Siberische kat toch sociaal met soortgenoten en andere dieren. De Siberische kat heeft een zachte stem. Ze zijn graag betrokken bij het dagelijks leven van hun baasje, ze zijn zeer sociaal ingesteld. Ze helpen je graag met de was op vouwen, vloeren dweilen, ramen zemen en zitten graag bij je op het randje van je bad om dan lekker met het water te spelen, want ze zijn gek op water en het komt wel eens voor dat ze gezellig bij je in bad springen.
Knuffelen is een favoriete bezigheid van bijna elke Sibeer en daarbij zijn ze bijzonder vindingrijk in het krijgen van hun zin. Niet alleen de mensen bij wie ze leven, maar ook onbekenden worden liefdevol 'gevangengenomen'. Zelfs kinderen worden met tederheid overladen, het is het perfecte speelkameraadje. Ze zijn graag in het gezelschap van kinderen. Hun speelsheid en springvermogen zijn opmerkelijk, en het zijn goede klimmers. Maar kijk uit het zijn ook goede sprinters. Maar natuurlijk houdt ook deze kat van luieren en zijn het intelligente katten.
De poezen zijn toegewijde moeders, die ook de kittens van andere poezen mee opvoeden en zelfs de katers vinden het super leuk om met kittens om te gaan en schuwen een stevige poetsbeurt daarbij niet.  Als een Siberische kat je eenmaal in zijn hartje heeft gesloten heb je een vriendje voor het leven. En weet je wat er het leukste aan is? De Siberische kat zou voor iedereen geschikt zijn, zelfs voor mensen die een allergie hebben zouden er in veel gevallen tegen kunnen (dit verschilt uiteraard van persoon tot persoon)!Uiterlijke kenmerken

Het is een middelgrote tot grote kat met halflang haar, en opvallend zijn de dikke poten en de grote kop waarin alles afgerond lijkt te zijn. Als je hem optilt moet je verbaasd zijn over het gewicht: dat is meer dan je op het oog zou verwachten! Dit gewicht komt voort uit de zware dikke botten en de bijhorende spieren. Volwassen katers wegen bij voorkeur 6 tot 8 kilo, maar uitschieters naar boven zijn niet ongewoon. Poezen wegen tussen 4 en 6 kilo, hoewel ook kleinere poezen voorkomen. Het is niet zozeer de grootte van de kat, waardoor ze zoveel wegen maar zoals gezegd de botten en de zware spieren die daarmee samenhangen. Het lijf is een enigszins ronde buis, niet met een hoge smalle borstkas zoals je dat bij de meeste katten ziet, maar breder. De heupen zijn even hoog als de schouders, de poten zijn middellang, de voeten rond. De staart reikt tot aan de schouderbladen als je hem langs het lijf voert (nooit over de rug naar de schouderbladen trekken!), begint breed aan de basis en loopt in een afgeronde punt toe. De nek is kort en gespierd. Alle kleurslagen zijn erkend, inclusief alle kleurslagen met wit. Niet toegestaan zijn Siamese aftekening en Burmeeskleur, en de kleuren Chocolate, Cinnamon, Lilac en Fawn. Elke hoeveelheid wit is toegestaan.

Verzorging

De verzorging van de vacht vergt niet al te veel tijd, want de kat heeft een water- en vuilafstotende vacht die zo goed als zelfreinigend is. Buiten de ruiperiode kunt u de vacht eens per week borstelen. De kat zal tijdens de rui erg veel haar verliezen in een korte periode en de loskomende haren uit de ondervacht kunnen dan al snel verstrikt raken in de zwaardere ondervacht. Het is dan ook noodzakelijk om de vacht tijdens deze periodes wat vaker te kammen en borstelen.

Geschiedenis en herkomst

De Siberische kat is een eeuwenoude langharige kat, volgens sommigen de voorouder van alle moderne langharige katten, waaronder de Turkse Angora en de Perzische Kat. Hij is vrij gewoon in noordelijk Rusland, onder andere in de omgeving van Sint-Petersburg, ook al ligt dat niet in Siberië.
Zijn dichte vacht beschermt hem tegen de hevige kou. Soms wordt hij ook de Siberische Boskat genoemd. De kat die wij nu kennen als Siberische Kat, is bij veel Russen beter bekend als straatkat. Ze liepen overal om ratten te vangen.  Zo leefden ze lange tijd en ook nu nog lopen er in de steden van Rusland katten rond die sprekend op de Siberische Kat lijken. Pas sinds de Perestrojka is er meer vrijheid, waardoor geïnteresseerde mensen met katten van dit ras konden gaan fokken, en men een standaard heeft opgesteld (de eerste in 1989 door de PFS in St. Petersburg) en de Siberische Kat aan zijn wereldtournee is begonnen. In die zin is het dus een jong ras. Het bestaat echter al eeuwen als groep katten met een redelijk vaststaand uiterlijk en wordt in de literatuur herhaaldelijk omschreven en afgebeeld.

Siberian Sweetheart
HET RAS